dinsdag 7 februari 2012

JAN RENSEN

Maandag 6 februari 2012. 
Een bijzondere dag voor een bekende 'Oud Strijder' op Hoeve de Beek, Jan Rensen (94). 
Na 72 jaar ontving Jan de 'Draaginsigne Gewonden' uit handen van burgemeester mr. Ties Elzenga  van Veenendaal in bijzijn van familie en bekenden zoals Hans de Graaff en Jaap van de Pol.
Het Draaginsigne Gewonden werd ingesteld in 1990 teneinde respect en dank te betonen aan militairen en vaarplichtige zeelieden die gewond raakten als gevolg van hun plichtsvervulling onder oorlogsomstandigheden.
Het Draaginsigne heeft de vorm van een kruis. Horizontaal een banderol met daarop VULNERATUS NEC VICTUS (gewond maar niet overwonnen). De verticale 'gewondenstreep' omslingerd door een lauwertak.
Tussen de armen van dit kruis, lauwerkransen met daarboven een 'liggende leeuw op blok', zijnde de top van de stok van de vaandels en standaarden van de krijgsmacht. De gewondenstreep werd, voor de instelling van dit insigne, gedragen op de linkermouw van de uniform.
(uit:"Onderscheidingen"van mr. C.H. Evers.)
Jan Rensen was tijdens de meidagen van 1940 gelegerd op Prattenburg te Veenendaal. Door zware beschietingen van hun stelling werd Jan gewond. Hij was getroffen door een granaatscherf en zijn trommelvliezen waren gebroken en de oorzenuw aangetast.
Voor het hele verhaal van Jan Rensen wordt verwezen naar 'De Grebbelinie van Onder tot Boven' door Annet Werkhoven.
De foto's zijn van Jaap van de Pol.1 opmerking: